KONSEPT / form og bruk

Kan man skape romlige og estetiske kvaliteter, som i seg selv gir ulike sanseinntrykk og rom for undring?

FORM

FRIrom er formet som en spiral. Spiralen gir en naturlig sonedeling som etablerer en forsone og en indre sirkulær kjerne. Det sentrerte sirkulære rommet representerer ro og harmoni. Den omsluttende formen skjermer og beskytter deg fra omgivelsene, samtidig som det alltid er en åpen og tydelig vei ut.

/ SEKVENSER

Å komme til FRIrom skal være en vandring fra den eksponerte offentligheten på et sykehus til en skjermet og trygg sone. Å gå inn i FRIrom skal gi ulike sanseinntrykk og opplevelser på veien og vi har jobbet bevisst med sekvenser, overganger og materialer. Rampen som kommer og møter deg, inn under tak, skjermen som favner og beskytter, glassdøren med oversikt over omgivelsene, forsone med plass til å sette fra seg sko, veggen som går ut og blir et sted å sette seg ned, lyset som leder innover, inn i det innerst sirkulære rommet, det store overlyset, kontakt med lyset og himmelen utenfor. Ro og kontemplasjon, fokus.

/ GULV & MØBEL

Gulvet i FRIrom starter ute på takterrassen med en rampe som leder inn. Skoavtrykk i gulvet viser at man kan sette fra seg skoene. I det innerste sirkulære rommet i FRIrom er “gulvet“ hevet til sittehøyde og markere overgangen. En madrass av minneskum, som man kan synke ned i og slappe av, fyller rommet. Madrassen er et fleksibelt møbel og gir, sammen med en stor pute, frihet til å velge hvordan man vil bruke FRIrom.

/ HIMLING & LYS

Himlingen er et filter av lys som man kan hvile øynene på. Fra himlingen henger lysende origamitraner i et bølgende sjikt som gir dybde og liv til himlingen. Origamitranene tennes en etter en og leder innover i FRIrom. Et sirkulært overlys er plassert i det sirkulære rommet. Lyset blir fokuspunkt i rommet og er med på å skape ro og harmoni. Her har man kontakt med himmelen utenfor.

/ LYD

“Lyden av FRIrom” er en lydinstallasjon som skal bidra til å skape ro og undring. Den svake lyden oppdages litt etter litt og vil variere. Det er også muligheter for å spille av egen lyd i FRIrom.Legg igjen en kommentar